Aleša Mižigoj

direktorica, Medex

Aleša Mižigoj je rojena v družini, ki je zaznamovala naš prostor z razvojem apiterapije in širšo uporabo čebeljih pridelkov. Znanje in zavedanje o koristnosti čebel za okolje in zdravje človeka ji je bilo položeno v zibelko, vendar jo je stremljenje k odličnosti in želja po novem znanju po opravljeni diplomi na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani odpeljala na lastno pot podjetništva. Leta 2000 je svojo pot nadaljevala v družinskem podjetju Medex kot direktorica prodaje na domačem in tujem trgu, že konec leta 2001 pa je prevzela mesto predsednice uprave.

Pod njenim vodstvom je Medex postal eden vodilnih evropskih proizvajalcev prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih pridelkov in drugih naravnih sestavin. S svojimi izdelki je prisoten na več kot tridesetih trgih v Evropi in po svetu.

Njeno vodenje je Medex že drugo leto zapored pripeljalo do priznanja najuglednejšega zaposlovalca v živilstvu in veterinarstvu v Sloveniji, ki ga podeljuje največji slovenski zaposlitveni portal, mojedelo.com.

Je prva dama in ključno gonilo podjetja, ki postaja vse bolj inovativno, družbeno odgovorno in trajnostno naravnano. Z velikim zavedanjem o pomembnosti širše vpetosti v družbeno okolje se povezuje z domačimi in tujimi organizacijami, ki so zavezane spreminjati svet na bolje.

Medex je leta 2018, skupaj z največjo nevladno organizacijo na svetu BRAC in Kmetijskim inštitutom Slovenije, začel projekt razvoja čebelarstva v Bangladešu, s ciljem izboljšati čebelarsko prakso in ustvarjati nove zaposlitvene možnosti, zlasti ženskam.

Leta 2020 je popeljala Medex na drugo največjo celino, kjer je skupaj z lokalnim partnerjem pričel z izboljševanjem tehnologije čebelarjenja, vzpostavljanjem učinkovitejše dobavne verige in uvajanjem sodobne tehnologije pridelave medu v afriški Gani.

Z zagotavljanjem finančnega zaledja slovenskemu profesionalnemu in rekreativnemu športu uresničuje svoje poslanstvo – zdrav duh v zdravem telesu. Medex je tako podpornik slovenske alpske smučarske reprezentance, biatlona na Pokljuki, Kolesarskega društva Rog, Kolesarskega maratona Franja, Ljubljanskega maratona ter mnogih drugih manjših rekreativnih prireditev.

Aktivna je pri spodbujanju in podpori žensk pri prevzemanju njihove vloge na poslovnem in družbenem področju, dejavna je tudi na humanitarnem in filantropskem področju. Tako kot Medex prenaša znanje iz roda in v rod in je mentorica mladim podjetnikom. Je članica Sveta za čebelarstvo, upravnega odbora Zbornice živilskih in kmetijskih podjetij ter Komisije za podelitev priznanj pri Združenju manager. Od leta 2011 dalje je tudi častna konzulka Kanade v Sloveniji.