Aleksander Čeferin

predsednik, UEFA

Aleksander Čeferin je slovenski odvetnik in nogometni funkcionar, rojen 13. oktobra 1967 v Ljubljani.

Med leti 2011 in 2016 je predsedoval Nogometni zvezi Slovenije (NZS), od septembra 2016 pa je predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA). Po končani diplomi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je Aleksander Čeferin delal v družinski odvetniški pisarni, kjer je razvil interes za zastopanje profesionalnih športnikov in športnih klubov. Kasneje je od očeta prevzel vodenje odvetniške pisarne in postal njen direktor.

Zanimanje za lokalni nogomet je razvil leta 2005, ko je sodeloval z izvršnim odborom futsal kluba FC Litija. Istega leta je postal član izvršnega odbora NK Pravniki Ljubljana, od leta 2006 do 2011 pa je bil član izvršnega odbora NK Olimpija Ljubljana.

Leta 2011 je bil Čeferin izvoljen za predsednika Nogometne zveze Slovenije. Od leta 2011 do 2016 je bil drugi in tretji podpredsednik pravnega odbora UEFE.

Leta 2016 je bil na 12. izrednem kongresu UEFE v Atenah izvoljen za sedmega predsednika UEFE, hkrati je postal tudi podpredsednik mednarodnega nogometnega organa FIFA.

Leta 2016 je bil v anketi slovenskega športnega časopisa EkipaSN izbran za športno osebnost leta, januarja 2019 pa ga je SportsPro Media uvrstil na seznam najvplivnejših ljudi v športni industriji. Vplivna revija World Soccer ga je kot predsednika UEFE izbrala za eno od osebnosti leta 2018.

Aleksander Čeferin je velik zagovornik družbenih in človekoljubnih načel, ki poudarjajo moč nogometa kot sile za družbeno dobro. Novembra 2017 je bil izvoljen za predsednika fundacije za otroke zveze UEFA – organa, ki podpira humanitarne projekte, s katerimi po vsem svetu spodbujajo in se zavzemajo za pravice otrok. Pod predsedstvom gospoda Čeferina je UEFA vstopila v novo dobo kot organ družbenega ''fair playa'' s pobudami, kot je kampanja #EqualGame, ki spodbuja raznolikost, vključenost in dostopnost v nogometu.

Novembra 2017 se je Čeferin pridružil dobrodelni nogometni organizaciji Common Goal, s čimer se je zavezal, da bo 1 % svoje plače namenil projektom organizacije.

Leta 2019 je bil na 43. rednem kongresu UEFE v Rimu z odobravanjem 55 članskih združenj ponovno izvoljen za štiriletni mandat. Med sprejemnim govorom je poudaril svojo odločenost pri zagotavljanju, ''da evropski nogomet ostaja enoten, da evropski nogomet ostaja spoštljiv, spoštovanja vreden in spoštovan ter da evropski nogomet še naprej izkazuje solidarnost in prinaša upanje."